Reacties cursisten

Anne Tjeenk-Willink

Dank je wel voor alle prachtige lessen! Door jouw lessen zijn er zoveel deurtjes weer geopend! En heb ik eindelijk, naast Wikkelcare, het ontbrekende deel van mijn zielepad gevonden. Ik heb weer durven doen en durven staan voor wie ik diep in mijn hart ben en altijd wilde zijn. Ik heb mijzelf gevonden en het was de ontbrekende schakel in mijn werk.

Ik hoop dat je niet stopt met het schrijven van lessen over kruiden en dat er nog veel mogen volgen! Gelukkig heb ik nog een haar kruidenspirit voor de boeg en ik zie erg uit naar de inwijding, ik zie dat toch als zo veel meer waarde dan het certificaat! Ook daar ben ik blij mee hoor, maar de inwijding hoort er gewoon bij vind ik. Nu nog mijn maanritme vinden.
De nieuwe naam voor mijn praktijk was ook een prachtige en logische afsluiting van een prachtig begin van mijn nieuwe oude levenspad/zielepad.

Wendy Zwier

Ik heb de cursus met heel veel plezier gedaan. 
Ik weet al van kinds af aan dat ik een heks ben. Heb dit alles altijd alleen gedaan en werkte op instinct. 
Maar na een burn-out op mijn 21ste ben ik helemaal van het pad geraakt. Het tussendoor wel weer een beetje opgepakt maar niet helemaal volledig.
In mijn huwelijk heb ik het maar laten zitten nadat ik steeds belachelijk gemaakt werd. Na mijn scheiding 4 jaar geleden voelde ik me weer bevrijd en begon weer te mediteren en stukje bij beetje mezelf terug te vinden. Toen er een paar jaar geleden het mooie fenomeen met de maan en mars enzo was besefte ik dat er weer klaar voor was, maar ook dat ik dit keer meer kennis wilde opdoen. En toen kwam via facebook iets van Heks en Kruid voorbij en ik ben daar verder naar gaan kijken. Het voelde goed dus heb me toen opgegeven voor de maanchallenge. Hier ben ik zo gelukkig van geworden. Alles in mij zei dat ik hiermee verder moet gaan. En dat heb ik gedaan. Het afgelopen jaar heb ik genoten van de cursus, zoveel geleerd en ook steeds meer mezelf geworden. Ben erachter gekomen dat veel dingen die ik dus instinctief deed klopte. Hierdoor werd ik weer zelfverzekerder. Helaas liep ik af en toe wat op achter. Mijn middelste zoon heeft autisme en af en toe wat extra aandacht nodig en vooral tijdens de crisis. 
De cursus is erg informatief en heel duidelijk te volgen. Een kruid per maand is heerlijk om er lekker mee bezig te zijn en het kruid te leren kennen. De e-learning site is ook erg duidelijk en niet moeilijk in gebruik. Ik ben nogal a-technisch. Dus ik vond dat heel fijn. Ik vind het delen met de deelnemers op de facebook groep ook erg leuk.  Dus ben alleen maar positief en enthousiast.

Sabine

Wat heeft de cursus mij gebracht?
Ik kom uit een rare wereld en op het moment dat ik aan jou cursus begon, was ik zoekende naar meer verbinding.
Ik was in mijn tweede jaar met de natuurgeneeskunde en ik miste iets.
Ik had ziekte, geweld en misbruik net achter mij gelaten.
Tijdens de cursus heb ik mijn moeder mogen begeleiden naar de andere kant en werd er bij mezelf opnieuw kanker geconstateerd.
Ik werkte net bij een antroposofische zorgboerderij maar ook daar merkte ik dat er geen verbinding meer was, onderling en met de natuur.
Ik wist dat het kon maar niet hoe omdat ik niet in vrijheid ben opgegroeid en dit niet eerder heb mogen ervaren. Het was een dieper weten waar ik naar opzoek was.

Ik kwam jou tegen op Facebook en iets in jou ogen zei mij dat ik bij jou moest zijn (nu moet ik even huilen als ik dit schrijf)
Mijn eerste uitdaging tijdens de cursus was brandnetel plukken met mijn blote handen.
Ik kwam gelijk mijn grootste angst tegen om mezelf pijn te doen maar ook een opwinding vanuit mijn innerlijke om de uitdaging aan te gaan.
Ik kwam ook mijn wantrouwen tegen om te vertrouwen op jou kennis dat hondsdraf mij zou helpen als ik een geïrriteerde huid zou hebben van het plukken van brandnetels.
Ik overwon mijn angst en ging brandnetels plukken, mijn innerlijke kind begon te dansen en daarna werd ik overmoedig, hihi.
Dus ook de test met hondendraf heb ik afgelegd en mijn vertrouwen groeide.

Elke keer dat ik een pakketje mocht ontvangen, werd ik blij.
Na elke zware periode met moeder of mezelf kon ik mezelf weer herpakken door met jou cursus verder te gaan. De cursus bracht licht na elke zware periode en hiep me telkens weer opstaan.

De volgorde van het kruid paste niet met mijn innerlijke processen. Ik merkte dat ik dit kruid oversloeg en er geen energie voor op kon brengen.
Een tijdje daarna wilde ik het kruid ineens inhalen.
Het was mooi om dit in mezelf te ontdekken en het hielp mij om trouw te blijven aan mezelf.

De opzet van de pakketten vond ik erg leuk, al vroeg ik me telkens af of het nog milieuvriendelijker kon.
Ik heb er geen beter alternatief voor gevonden in dit jaar 🙂

Brandnetel, de Vlier, de Berk, Bijvoet , de Eik, Lavendel, Madelijf en de Wijnbes zitten al in mijn hart.
Berk was de lievelingsboom van mijn moeder en op het moment van haar overlijden was ik in de sauna en kreeg ik een onverwachtse behandeling met berkentakken❤️

Wat heeft jou cursus voor mij veranderd?
Ik heb meer zelfvertrouwen gekregen in het jaar dat ik de cursus deed.
Ik voel me veel meer verbonden met de natuur en ik kan haar regelmatig lezen, begrijpen horen.
Ook al weet ik dat ik nog veel kan leren.
Ik durf meer op mijn intuïtie te vertrouwen en ik durft steeds meer mijn wijsheden uit te spreken.

Ik ben verhuist naar een plek (5 huizen verder) waar ik in een klein huisje woon met een grotere tuin.
Hier heb ik mijn eigen kruidentuin met een appelboom en een vlier.
Mijn bomen zijn mijn helpers en mijn kruiden mijn kindjes.
Ik sta op het punt mijn opleiding kruidengeneeskunde weer op te pakken.
Ondertussen ben ik ervaringsdeskundige geworden doordat ik deze (derde keer) mijn ziekteproces niet meer met chemo en bestralingen te lijf ga.
Maar met een orthomoleculaire arts op natuurbasis, de tumor slinkt en ik voel me veel beter.
Ik ben erg interesseert in de maan (waar ik ook in wil leren in de toekomst) en is de relatie met de mensen om mijn heen veel beter geworden.

In deze coronatijd heb ik alle ruimte om mijn kennis over te dragen aan collega's en bewoners bij mijn werk waar zoveel kruiden te vinden zijn.
Ik leer de bewoners dat ze de bloemetjes van de Meidoorn kunnen gebruiken om thee te zetten om hun immuunsysteem te versterken.
Ik leer hun liefdevol de bloemetjes te plukken en ik eet met hun madeliefjes tijdens onze wandelingen op het terrein.
Jou boek komt regelmatig tevoorschijn en dan lees ik een stukje voor, ook bij onze bewoners groeit de interesse voor de natuur.

Lieve Yvonne, ik heb grote stappen mogen zetten met jou cursus en mijn doorzettingsvermogen en daar ben ik je erg dankbaar voor.

Marijn W.

Mijn ervaring bij Kruidenwijs van Heks & Kruid.
De cursus Kruidenwijs bij Heks & Kruid was zo fijn en leuk om te doen. De manier van werken is prettig: oeroude kennis en nieuwe inzichten worden overgedragen via teksten en filmpjes, je wordt gestimuleerd om zelf op onderzoek uit te gaan en uiteindelijk leer je door zelf te ervaren.

Yvonne Vrijhof biedt met haar enthousiasme en liefdevolle, open en pure aanpak een vertrouwelijke basis waarvan uit je zelf deze reis door de kruiden (waaronder ook bomen) kunt gaan maken. De reis waarin je je open zult stellen voor de kruiden en voor moeder aarde. Op het moment dat je je met hen verbindt, gaat er diep van binnen iets open: je weet dat je deel uitmaakt van het grote geheel, dat je verbonden bent met dit al en dat je jouw eigen unieke plek hebt daarin.

Ieder kruid is anders, heeft een eigen kracht, een eigen karakter. Het kruid dient de wereld op haar geheel eigen wijze. Zo ook wij mensen. Wij zijn ook perfect zoals we zijn, met ons licht en met ons donker. Er gaat een hele wereld open als je je verdiept in een kruid.

De kruiden hebben mij enorm geholpen in een periode dat ik mijn eigen kracht weer aan het opbouwen was. Ze hebben me geholpen om die kracht zelf te zien en om de moed te hebben om mijn eigen pad te bewandelen, nadat ik zo lang verdwaald was. Een steuntje in de rug om puur mijzelf te zijn.

Ik ben dankbaar dat Yvonne en haar Kruidenwijs op mijn pad kwamen. Kruidenwijs kwam voor mij afgelopen zomer ten einde, maar ik ben lekker begonnen met de volgende cursus bij Heks & Kruid!
Liefs van Marijn

Sophie Lampe

De wijsheid die planten in zich meedragen en waar je in de Kruidenwijsheid wordt meegenomen is prachtig om te ervaren.

Ik heb geleerd kruiden te begrijpen en voelen en wat je er zoal mee kunt doen. Elke maand was het weer een verassing welk kruid er behandeld zou worden. Als het lukt en je kunt het pluspakket erbij nemen doe dat dan, ik kreeg er extra inspiratie door en je kunt het kruid direct ervaren en gebruiken. Ik ben Yvonne heel erg dankbaar dat ze mijn leven zo verrijkt heeft. Ik heb veel aan de cursus gehad en heb veel zin om nog meer met kruiden te gaan doen nu. Als je eenmaal met kruiden werkt wil je niet anders meer dan dit je hele leven blijven doen. Dankbaar ❤.

Trudy Borm
Ik was al lang opzoek naar iets fascinerend, inspirerend. Nou en dan zoek je naar iets spannends. Heks en Kruid, het heeft mij altijd wel gefascineerd het onbekende. Er is meer tussen hemel en aarde. Ik hou van de natuur, en nu kijk ik toch wel met hele Andere ogen ernaar. Ik had het Pluspakket. Iedere maand een ander kruid, het wordt elke keer met zoveel passie verteld dat je daar helemaal in mee gaat. Zo prachtig kan Yvonne je inspireren, en dan ook nog een film met uitleg om je nog meer te motiveren. De eerste ontmoeting was een natuur inzicht wandeling (als onderdeel op mijn Pluspakket) en het voelde al gelijk goed. Wat een lieve zorgzame vrouw daar voel je je gelijk bij op je gemak. Zij weet je zo te motiveren, dat het gewoon een feest is om mee te mogen doen. Een volle maan ritueel, Wauw wat een belevenis. Prachtig en hart verwarmend. Een kruiden wis plukken, ook geweldig en ook omdat je je mede cursisten ontmoet.

Maar ook als je een vraag heb of als je even een luisterde oor nodig hebt Yvonne staat er voor open. Het heeft mij veel prachtigs gebracht en veel positiviteit. Een aanrader voor mensen die een uitdaging zoeken, en die positiever in het leven willen staan  Ik ga zeker het vervolg doen, ik mis het nu al. Yvonne ontzettend bedankt en tot snel.

Francine Sterkens
Na lang zoeken, toch wel een jaar of 6, kwam Yvonne op mijn pad met deze kruiden e-learning. Verschillende cursussen gezien en tegen gekomen maar dit was precies waar ik al die tijd naar heb gezocht.
Yvonne is een open persoon die je op een andere manier naar de natuur en de mogelijkheden laat kijken.
Wat ook heel mooi is dat je op je eigen tempo en manier de kruiden en bomen kan ontdekken.
Je gaat alles wat je in deze cursus leert in je hart sluiten. 
Maar wat ik ook had, was het gevoel van thuiskomen bij de 8 natuurfeesten. Wat is het heerlijk om die weer tot leven te laten komen.
En dan de volle maan, wat een energie komt er vrij en deze energie kan ik nu plaatsen en er ook wat mee doen.

Kortom ik ben erg blij dat Yvonne en deze cursus op mijn pad zijn gekomen en gelukkig ze heeft nog een vervolg, dus ik kan nog even verder.
Blessed be, Francine

Sandra Snoeks
Aan de mensen die twijfelen om de cursus te volgen wil ik graag zeggen niet twijfelen. Ik heb me in eerste instantie ingeschreven om meer te leren over kruiden maar de cursus is zoveel meer. Telkens als je gaat wandelen of naar buiten kijkt merk je dingen op in de natuur, je wordt je veel bewuster van alles. Ik doe nu ook de rituelen en volg ondertussen kruidenspirit.
Door de cursus ga je bewuster leven, niet alleen met de natuur maar ook met de maan.
De uitleg is duidelijk en uitgebreid, alles is heel overzichtelijk en makkelijk te volgen.
Ik heb veel geleerd en het is voor mij een pad dat leid naar beter en bewuster leven.

Tamara (heeft samen met Sandra de cursus gedaan)
Ik vind dit een zeer goede cursus. Omdat het overzichtelijk en duidelijk is. Het is zeer interessant geschreven. Je leert elke keer nieuwe dingen bij. Dit is dus de ideale cursus als je iets nieuws en leuk wilt bijleren.

Linda Busschers
Begin dit jaar mijn prachtige certificaat van Yvonne mogen ontvangen. Zat toen middenin een training bewustzijn-coaching. Daarin ben ik voor de derde keer in mijn leven met het onderzoeken van de chakra’s bezig geweest.

Nu de lente van start is gegaan, lukt het me om dit stukje, met inzicht te schrijven. Heb de nodige tijd gehad om dit uit te broeden.

Gezien ik nu 25 kruiden (Kruidenwis en –Spirit) aangereikt gekregen heb, ben ik blij. Blij dat ik mezelf het cadeau heb gegeven mijn pad te verbreden. In de vrije natuur heb ik zelf voor mijn neus de bijvoet, duizendblad en vlier kunnen ontdekken. Veel lol gehad om een vlierefluit te maken. Dankbaar dat ik naast mijn stek middenin de stad een gelegenheid heb dat ik mag logeren in de bossen van Berkelland. Daar stonden genoemde kruiden voor mijn neus…

Met een knipoog van het madeliefje naar een waardevolle jeugdherinnering. Voor het eerst durfde ik zomaar bloempjes te eten. Dan de kamille, enkele weken voordat deze door Yvonne werd aangeboden, had ik weer een plantje in mijn tuin gezet. Dit kruid gaf me aan het einde van mijn jeugd inspiratie om kruidenthee te gaan drinken. Het kriebelde om mijn interesse voor kruiden uit te breiden. Het aanbod, echter, zo overvloedig-> het bleef het bij kennisname.

Het aanbod van het runen-alfabet en wat daarmee te doen sluit goed aan bij mijn interesses. Als ik zou willen heb ik nu heldere richtlijnen. Evenals de verbanden van natuurfeesten, (aarts-)engelen. De uitnodiging om meer bewustzijn van dromen was aanwezig.

De meditaties heb ik als een zacht aanbod ervaren. Vanuit mijn basis ben ik zeer gedreven met alle aspecten van de universele mandala. Met inzichten van koning Eik en de ontmoetingen met mede-cursisten tijdens de maretak-rondleiding ga ik verder met mijn eigen weefgetouw (verwijs naar de hedera).

Nieuwsgierig ook wat geproefd van damianathee, dillesaus & tijm-oliebad.

Voornemens nu alles in te laten bedden, in vitaliteit. Met de maat van de elementen en het ritme van de seizoenen. Dat het er allemaal mag zijn in dit aards bestaan. Mijn verlangen dit nog meer te laten stromen maakt dat ik komende zomer ga danzen in de hoogvlakten van Andalusie. In deze periode zal ook de ‘dag buiten de tijd’ volgens de Maya-kalender zijn. Mijn manifest wil ik komend jaar gaan uitwerken in een 7-ster mandala.

Een blije cursist (wil graag anoniem blijven)

Een aanrader deze kruidencusus, want ach wat vind ik het jammer dat het jaar omgevlogen is.
elke maand werd ik weer blij van het kruidje van de maand met de bijbehorende informatie en keek ik weer volverwachting uit naar de volgende!
De verhalen, de filmpjes etc etc alle informatie…. geweldig!!!!
Ik denk nu bv aan st.janskruid… nooit gedacht dat je die in de stad tussen de tegels ook tegen kon komen…… door yvonne zag ik hem ineens staan en op nog veel meer plaatsen en haaste mij dan naar huis om de verhalen en toepassingen erover te gaan lezen en als ik weer langs het kruidje liep als ik boodschappen ging doen of de honden ging uitlaten dan kon ik deze bewonderen met de bijbehorende informatie in mijn hoofd. “geweldig" want nu werd onkruid in de stad zelfs leuk ennnnn…. werd on-kruid een kruid met betekenis en nu wist ik meteen ook wat je er mee kon doen en waar het goed voor was etc etc. of iniedergeval waar ik de bijbehorende informatie kon vinden……in de e-kruidencursus an yvonne!
dankjewel yvonne van het delen van je passie.

Michelle Mulder

Vorig jaar werd ik zo enthousiast van de moonchallenge en van jou (en ik had je al een aantal jaar daarvoor ook een keer gezien, een filmpje over de cursus, volgens mij was ik op je website terecht gekomen en toen vond ik je ook al leuk, weet niet of ik je dat ooit verteld had, afijn) de manier waarop je voelt, dit is Echt vanuit haar hart.

Zo is zij, geen trucjes geen toneelspel, absoluut niet, gewoon puur. En dat voelen mensen. Ik durfde het aan om het bedrag van mijn spaarrekening te pakken, want ook al heb het niet echt breed, ik heb wel ruimte voor ontwikkeling en zingeving dat vind ik het belangrijkst wat er is. Voor mezelf en ik voelde dat dit het waard was. En heb geen moment spijt gehad.

Elke maand was ik nieuwsgierig als een kind naar het nieuwe kruid. Het begin van de cursus verliep makkelijker qua aandacht en toewijding. Dat is natuurlijk vaker zo met een begin. Maar wat ik niet wist is dat er dat jaar uiteindelijk een vitamine D tekort en een behoorlijk ijzer tekort op de achtergrond meespeelden, wat dit mede verklaard. Vaak gewoon te moe om bv al de afwas te doen, dus dan komen andere dingen ook op een lager pitje. Daar voelde ik me de laatste maanden ook wel een soort van schuldig over naar mezelf, naar jou en de mede cursisten en natuurlijk de kruiden.

Maargoed ik wist ergens ook, de energie die ik erin heb gestoken blijft en komt weer terug, want energie gaat niet verloren. En dat is ook zo. Nu een jaar later zie ik pas goed hoe de cursus heeft geleid tot veranderingen in mezelf. Hoe ik kijk naar de natuur, haar ervaar. De dingen die ik geleerd heb en ook bijvoorbeeld mijn vriend beïnvloed hebben.

Heel leuk gister had ik het hier met hem over en toen vertelde hij dat. Dat hij als hij bv nu een berk ziet denkt goed zo berk, maak de grond maar goed voor de andere bomen Hij vond het ook super interessant allemaal en heeft van nature ook wat met bomen. Je maakt zo'n reis dus ook nooit alleen.

Het mooie van de cursus vind ik ook dat ieder er zijn eigen uithaalt. Er is simpelweg te veel om alles te doen en dat is ook leren. In het begin deed ik bijna alle opdrachten. Totdat ik merkte dat dat soms (voor mij) wat te veel was en daarom dan zijn doel miste. En dat is ook leren. Dat het oke is dat het ene bij je past en het andere minder of dat je daar gewoon nog niet aan toe bent, waar ik ook veel voorbeelden van heb. En dan weet je, wat gaaf dat dit ook kan, misschien komt dit later weer eens op mijn pad. En dan zul je het herkennen. Heel veelzijdig dus.

De punten die voor mij echt belangrijk waren zijn; de kennis en passie van jou, dmv het filmpje, die motiverend en aardend werkten, de kennis lezen, naar buiten gaan en kijken of ik het kruid kon vinden en er verbinding mee maken (actie en voelen), de toegenomen liefde voor onze prachtige natuur, fascinatie voor wat er allemaal (onbaatzuchtig) leeft wat wij daar als mens van kunnen leren (nog dieper respect daarvoor), het kruid fotograferen (de ontdekking hoe belangrijk fotografie eigenlijk voor mij is en dat dit mijn manier van verbinden is), de maan en af en toe een bescheiden ritueeltje, de creativiteit die aangewakkerd wordt door het doen van de rituelen (waar ik later dus minder energie voor had maar wat zich wel voortzette mijn eigen fotografie) en de herinnering aan een vorig leven onder invloed van lavendel (vind ik nog steeds bizar) ik weet dat daar zaken in de duisternis, in het onderbewuste liggen maar zoiets is zo intensief dat komt wanneer het komt en ik heb er dus even aan mogen snuffelen (en weet tevens dat dit nog maar het topje van de ijsberg is) van binnen weten dat ik een heks ben en het fijne gevoel dat we met een hele groep zijn.

Momenteel ben ik helemaal in de astrologie gedoken en soms snap ik mezelf niet, dat ik daar zo mee bezig ben al zo lang, met af en toe een haat/liefde verhouding, dat ik denk laat maar het is allemaal fantasie ik praat mezelf van alles aan. Maar dan weer het weten van binnen, oh ja, wie ben ik ook eigenlijk, en er is er reden voor je interesses. Daar hebben de cursus en jij mij ook enorm bij geholpen.

Liefs Michelle

Charlotte Steenbergen

Met deze kruidencursus en maanrituelen die ik vorig jaar heb gevolgd  heb ik mijn hart op kunnen halen.

Als je als volwassene nog steeds graag in elven, kabouters en heksen wil geloven kun je dat beter niet hardop zeggen in deze rationele wereld.

Waarschijnlijk kijken mensen je alleen maar meewarig aan. Maar door deze cursus voelde het alsof ik soortgenoten had gevonden, want er komt veel aan bod over sprookjes, rituelen met de maanstanden en kruiden, bijgeloof en geneeskrachtige planten en kruiden.

Je leert zelf zalf te maken, stoombaden en kruidenomslagen. Het gaf mij de zelfstandigheid om kwalen als bv. bronchitis zelf met kruiden op te kunnen lossen zonder een afspraak bij de huisarts te maken!

Ik kan deze kruidencursus dan ook zeker aanraden voor mensen die van de natuur houden, meer op eigen kracht willen varen, en voor mensen die net zoals ik meer magie en een beetje positieve tovenarij in hun persoonlijke leven kunnen gebruiken!


Fiona Nefs

Wat een geweldige cursus. Ik wist wel wat van kruiden af maar hier werd de informatie verder uitgediept. Ook de koppeling met de maan vond ik erg fijn. De vaak leuke, mooie en grappige feitjes vond ik ook leuk om te lezen. Ik heb er erg veel van geleerd.


Petra Driesen

Met veel plezier heb ik de online cursus Kruidenwijs gevolgd. Wat ik er zo heerlijk aan vond is dat ook oude rituelen en gebruiken genoemd werden, naast een stukje spiritualiteit en gebruik ten aanzien van je gezondheid. Heb eerder de opleiding Druidry gevolgd en vind met name de volkswijsheden en inzichten heerlijk om terug te lezen. Vond de hele cursus enorm goed verzorgd en je merkt in alles dat de hoofdingrediënten van deze cursus de  enorme liefde en betrokkenheid van Yvonne zijn.

Hoop binnenkort ook de andere kruidencursus van Yvonne te volgen.


Rita Klasen

Afgelopen jaar heb ik de Kruidenwijs cursus gevolgd bij Yvonne Vrijhof van Heks&Kruid. Allerlei kruiden, als lavendel, bijvoet, brandnetel, eik, kamille, maretak, madeliefje, jeneverbes kwamen uitgebreid aan de orde, waarbij het kruid in allerlei facetten werd bekeken. Ook kwamen de maanrituelen en geneeskrachtige en inzichtelijke krachten van het kruid ter sprake. Elke maand was er een kruidenbabbel, waarbij je met mede-cursisten en Yvonne kon bijpraten over het kruid.

Ik heb veel geleerd en ontdekt over de mooie en krachtige kanten van elk kruid. Yvonne maakt je nieuwsgierig en geinteresseerd in het kruid, maar ook in de natuur om ons heen. Het bewust zijn van de mooie natuur om ons heen en wat het ons biedt. Respect en liefde voor de natuur, mens en dier.

Als kruidenliefhebber ga ik de kracht en schoonheid van de kruiden toepassen in ons kruidenrijke weidevogelgebied op Boerderij Zandzoom in Emmen. De Kruidencursus, die in het verlengde ligt van deze cursus volg ik ook, om ook met de combinatie kruiden, maan en de elementen kennis te maken.

Yvonne, dank je wel voor de interessante en mooie kruiden, waarmee we hebben mogen kennismaken. Ik ben blij dat jij de liefde en respect voor de kruiden aan ons uitdraagt en deelt met vele liefhebbers van de mooie natuur om ons heen.


Natasha Durr

Er is echt een wereld voor me open gegaan gedurende de cursus. Ik ben veel opener en meer in het hier en nu gaan leven. En al deed ik soms niet al te fanatiek mee, ik golfde wel veel meer mee met de maan. Ik pakte ook andere dingen op en langzaam kom ik uit mijn grotje. En kom ik in mijn kracht. En dat is allemaal in stroming gezet toen ik met jouw cursus begon.
Ik wens je nog heel veel succes, liefde en kracht . En dat de groep die jij raakt maar mag blijven doorgroeien als de rimpeling in het water nadat er een druppel in is gevallen. Jij bent een geweldig!


Petra Kofler

Wat was het heerlijk om deze cursus te doen, alles zo goed beschreven.
Ik heb heel veel geleerd of het nu over de kruiden de rituelen of de
verhalen, sage en de recepten . Ik ben vorig jaar begonnen met de
maretak en ging met de kerst naar mijn zoon in Duitsland . Ik heb daar
zo veel maretak gezien en dat is juist mooi aan deze cursus, je gaat
met andere ogen de natuur in. Elke maand was er iets anders iets wat
je vroeger nooit opgevallen is blijft nu in je geheugen hangen.
Ook de rituelen waren echt mooi om te doen en de verhalen rond om het
maandelijkse kruid laat je er heel anders naar kijken. Ik ga met
plezier aan de volgende cursus beginnen.

Dank je wel Yvonne


Corrine Schot

Een kruidenheksenopleiding.. haha iets wat ik nooit dacht dat ik ging doen alhoewel het was er al... voordat ik met mijn yogadocentenopleiding begon kreeg ik advies van om kruiden therapeute te worden of kleurentherapeute veel mensen zagen mij eigenlijk in gedachten in een wilde tuin met kruiden. Ook toen ik dat advies kreeg moest ik lachen Vin wordt al sinds wij bij elkaar zijn niet goed op rommelmarktjes sta ik altijd met kruidenboekjes in mijn handen. Etc etc...Onbewust was ik er altijd al mee bezig. Maar vond het niet concreet genoeg. Te zweverig of wat...

Toen bleef de yoga plakken en ben ik de opleiding gaan doen voor yogadocent. Ook helemaal kloppend..en zo blij met deze keuze een pre'! Het grappige was toen ik ziek werd kwamen de kruiden als vanzelf om de hoek kijken. Sowieso intuitief met veel voor mij zelf maar ook om daar wat mee te doen kon me eigenlijk niets meer schelen of het concreet was of niet. Maar kon niet meer echt stampen in mijn hoofd door de chemo, de kruidengeneeskunde ging niet lukken dus ging op zoek het moest anders en kwam uit bij de heksenopleiding beleven en verbinden met kruiden (Kruidenwijs).

Wauw kreeg kippevel en iets zei in mij dit is het! Net als yoga verbinden.. onderzoeken en beleven. Dit nu met de natuur hier mee aan de slag...ik was elke dag in de natuur een pre' met mijn ziekte...door mijn ziekte heb ik bewust veel geknipt was een soort kluizenaar met mezelf waar alles er mocht zijn en dagelijks in de natuur in stilte bijmezelf ja dit is mogelijk, 13 maanden lang kreeg ik kruiden met volle maan waar ik mee aan de slag ging. Waardoor het zo doorwerkte in mijn lijf. En pikte het zo op. En wat heeft dit veel gedaan en kwam ik er ook achter dit is een ware natuur van mij.

Onlangs werd het benoemd in de tantra healing laat de heks in jou naar boven komen ze zag een wijze witte vrouw moest keihard lachen.. En zei ja die is er.. hoef het niet perse te benoemen want het is iets wat er elke dag is... wel ben ik de zeep gaan maken en de natuurlijke verzorgingsprodukten vanuit de kruiden en wil hier ook nog wel meer mee maar dat komt vanzelf .

Heb veel geleerd rituelen met kruiden, maan rituelen, leren leven met de maan, zalven, tincturen, etc etc.... mythologie, signatuurleer, geneeswijze, meditaties met kruiden, spirituele betekenis van het kruid..natuurfeesten vieren.....En het kan mooi hand in hand met de yoga...Alle vooroordelen aan de kant haha het onwetende..

Grappige is het is heel concreet eigenlijk want hoe prachtig is de natuur en daar is alles maar wij zijn er van vervreemd net als het lichaam bij yoga...


Antoinette;

De cursus...wat heeft het mij gebracht? Naast de bloemen, planten en bomen , die ik al kon. Het herkennen van de ( on) kruiden, andere bloemen en bomen met informatie over de heilzame werkingen, mythes ed. Ik heb zelfs geprobeerd om vlierbloesem siroop te maken, maar helaas ik ben geen keukenheks voor de rest..weet ik zeker, dat ook deze cursus van toegevoegde waarde is geweest voor de gemaakte keuzes voor het pad dat ik nu bewandel..een heerlijk pad


Helmy;

De cursus 'kruidenwijs 13 maanden rond' heb ik als zeer inspirerend ervaren. De opbouw van de lessen zijn voor mij perfect. Niet te veel tekst en alles wat met het kruid te maken heeft kort belicht. De weetjes, de geschiedenis, de geneeskracht, allemaal helder omschreven en praktisch. Zeer leuke opdrachten, waar ik lang niet iedere maand aan toe ben gekomen. Ik volg graag nog wat verdiepingslessen via E-learning.


Mandy Brusse;

Het is een hele leuke manier om zo meer te weten te komen over de kruiden,bloemen,bomen en allemaal zo dichtbij huis te vinden.
Vooral de combinatie van de maanvieringen en alle bijbehorende rituelen vond ik erg fijn om te doen
Ik vond het erg leerzaam en zeker aanraden voor mensen die meer willen weten over de natuur en haar geneeskrachtige eigenschappen.


Trudy v/d Toorn;

Voor mij is de cursus een Kruiden bewustwording en het heeft me leuke mini avonturen gebracht.

Als ik onderweg ben, lopend op de fiets of met de trein, dan heb ik steeds oog voor wat waar groeit.
De verschillende vondsten maken me enthousiast. En dan vind ik het leuk daar andere van te vertellen.
Ik word me bewust van de overvloed van kruiden en de gebruiks- (eet) mogelijkheden. Ik ben zuiniger met gekochte dingen en ik maak meer zelf, en vind het leuk ze te zoeken, te droge, te maken.

Ik combineer het geleerde in mijn eetgewoonten. En verwerk ze in mijn werk als kook en woon begeleider (en vooral in mijn soepen).
De tuin zijn we wat anders aan het inrichten. Meer met planten en kruiden die je kan gebruiken en eten. En we gebruiken de wilde planten die zich spontaan aanmelden meer. Ik steek mijn huisgenoten aan!

Ik heb veel meer oog voor de onkruid/ wilde natuur in bermen en losse stukjes land en bos Gewone planten worden bijzonder, elk heeft zijn verhaal verleden en mogelijkheden.
Ook de interactie tussen mezelf en het een of andere kruid is heel verschillend. Sommige komen meer en minder op mijn pad bv.

De maan en maanstanden, nachten, dromen en rituelen en keltische feesten. Daar heb ik nog maar net wat aan gesnuffeld. De cursus kan ik komend(e)) ja(a)r(en) nog een keer doen wat dit onderwerp betreft.

Ik word me bewuster van alle fijnere (natuurlijke) energieën die er zijn om me heen in alle daagse leven. Ik word er blij van, het maakt me levendig, licht en speels. daardoor ontstaat er meer verbinding met mezelf en anderen!

Dank je Yvonne voor het delen van al je wijsheid. De e-learning cursus (als vorm) geeft me alle ruimte dit alles op mijn eigen tempo en wijze te ontdekken en te integreren bij mij zelf (in mijn leven). Ik ben blij dat ik nog even verder ga met de cursus kruiden en de elementen.


Christine Todts;

Toen ik me inschreef voor de opleiding was dit het begin van een reis terug naar mezelf. De opleiding leek eerst niet helemaal wat ik zocht met de magie en de rituelen. Ik wou gewoon weten waar je bepaalde planten voor gebruikt en hoe je ze bereid. En ik ben nog altijd een beetje op zoek naar hoe je de bereidingen doet. Ik leer het makkelijkst als ik een keertje zie hoe het gebeurt. Jij woont daarvoor iets te ver of je workshops vinden plaats op dagen die al ingevuld zijn door andere activiteiten. Maar ondertussen heb ik begrepen dat jouw opleiding echt wel was wat ik zocht.

Ik heb genoten en geleerd van de magie en ben gegroeid onder de volle maan. Ik ben terug dichter bij mezelf gekomen en heb mijn zielennaam ontdekt. Ik heb dit jaar erg veel planten verzameld. Ze hangen te drogen op zolder en ik geniet van hun geur. Sommige heb ik verwerkt tot tinctuur en een aantal tot olie. En mijn wierook zijn zelden nog de stokjes uit de winkel.

Ik weet nog niet echt hoe ik een zalf moet maken. Wat kan ik best gebruiken, vaseline, lanoline, cacaoboter, olie, bijenwas? Ze zijn allemaal mogelijk, sommige in combinatie, maar hoe dat precies werkt en hoe lang die dan houdbaar zijn, blijft nog wat mysterieus. Mijn experimenten zijn voorlopig nog niet echt wat het moet zijn. De tijd zal het uitwijzen.

Het liefst van al zou ik nu een jaar in de leer gaan bij een kruidenheks, doen wat wordt opgedragen en al doende lerend. Maar ik vermoed dat deze vorm van opleiding in deze tijd niet meer bestaat. In elk geval ga ik verder met wat ik al wel geleerd heb en wat ik zelf nog zal ontdekken. Ik zal me inschrijven in cursussen waar vooral de praktijk geleerd wordt. De magie hoop ik van en samen met de godin verder te ervaren en te leren.

Dankjewel en heel veel liefs
blessed be
Christine


Marjan Bongaards;

Van jongs af aan ben ik geïnteresseerd geweest in kruiden. Vaak deed ik ze na tekenen of in een bloemenpers.

Bij oorpijn of andere kwaaltjes ging ik zoeken in een kruidenboekje voor een middeltje. Ik was toen nog maar 12 jaar.

Verder was er niemand die mij een beetje wegwijs kon maken op het kruidengebied.

Daardoor kwamen de kruiden een beetje op de achtergrond totdat ik een opleiding deed waar wat kennis over kruiden goed van pas zou komen.

Ik ben een beetje gaan rondsnuffelen op internet en kwam op de site van Heks en Kruid en las over de E-learning kruidenwijs.

Het is een hele leuke maar ook een leerzame cursus. Per maand een kruid is heel prettig.

Je bent intensief met het kruid van die maand bezig door informatie op te nemen maar ook door het zoeken in de natuur en dan het kruid te zien, in je op te nemen en vooral te voelen. Je leert te werken met het kruid door een thee, een zalf of lotion te maken maar ook iets te maken als een amulet en kruidenbuidel of een volle maanviering te doen.

Door er op een leuke manier mee bezig te zijn neem je het kruid echt goed in je op.

Vaak moet je bij een andere cursus de informatie naar binnen stampen maar dat is bij deze cursus helemaal niet aan de orde. Nu loop ik buiten te zoeken naar kruiden voor de cursus en word ik ook nog eens nieuwsgierig naar de andere kruiden die er naast staan.

Ik voel me veel meer verbonden met de natuur en daar word ik echt heel erg blij van.

De natuur heeft echt veel te bieden, onze voorouders wisten het wel maar wij zijn het een beetje vergeten.

Een kruidige groet, Marjan.


Clementine schreef;

De cursus heeft me over een drempel geholpen, ik pluk nu plantjes in het wild en proef ze, maak er thee van of bijvoorbeeld haarlotion (brandnetel).

Ik was als kind al graag met planten bezig, ik droogde bloemen, zocht de namen op. Maar ik heb niet geleerd om te proeven, te experimenteren. Door alle mogelijkheden die je krijgt aangereikt in de cursus, ga je vanzelf proberen.

En het is zo leuk! Het brengt mij terug naar mijn kern, naar de natuur en de liefde voor eenvoud.
Juist de opzet van de cursus, van één kruid per maand maakt het voor mij bereikbaar.
Ik wilde al heel lang iets doen met kruiden, maar de hoeveelheid aan informatie (er zijn zoveel kruiden en toepassingen!!) werkte voor mij belemmerend.

Nu staat er steeds 1 kruid centraal en je hoeft echt niet alle recepten en activiteiten te doen, kies er een paar en je ervaart. En dat is de kracht, dat je dingen gaat doen!

liefs, Clementine


Yvonne Berlijn schreef;

Ik vind het een super interresante cursus, daar je meer kennis en inzicht krijgt in de kruiden en wat deze voor je kunnen betekenen.

Als ik aan de wandel ben, of aan t hardlopen en/of op de fiets zit, ik kijk al automatisch om mij heen op zoek naar..., brandnetel..madelief! Met mijn enthousiasme steek ik mn man aan en die plukt dan stoer de brandnetels mee..

Mijn kleindochters vinden het geweldig om thee van de madelief te drinken nadat we die samen hebben geplukt...Ik vind het een positieve ontwikkeling, je bent vaker " buiten"

Mijn dochter adviseren om thee van brandnetel te drinken daar ze ernstige menstruatieklachten heeft, een gezichmasker bereiden... Met volle maan op pad ...heerlijk, ik geniet !!!

Dankjewel Yvonne

Met vriendelijke groet,

Yvonne Berlijn