Reacties E-Learning cursisten

 
In de Hortus
Reacties E-Learning cursisten
door Yvonne Vrijhof - Monday, 30 November 2015, 12:25 PM
 

Hieronder reacties van cursisten die de E-Learning Kruidenwijs hebben gevolgd;

Yvonne van de Roer - juli 2018

Wandelend langs paden, velden en bossen kwam ik planten, bomen en kruiden tegen.
Van sommige wist ik de naam, van anderen niet. En waar kon ik ze voor gebruiken?
Nieuwsgierig ging ik op zoek naar betekenissen en kwam uit bij “Heks en Kruid”.

De E-learning cursus kruidenwijs  leek me wel wat en ik schreef me in.
Daar heb ik geen moment spijt van gehad. Het is geen cursus van alleen leren maar vooral  van op zoek gaan, ruiken, voelen, proeven, bewust worden van de natuur om je heen.

Wat te denken van …fluitjes snijden, genezende vlierbessen zoeken, geurende lavendel bloemen plukken, een bloem die bloedende wonden kan stelpen, madeliefjeskransen maken, koekjes bakken, lippenbalsem maken…..kruid en volle maan…en nog veel meer.
Stuk voor stuk geven de bomen, planten en kruiden je prachtige momenten.

Nieuwsgierig geworden?  Gewoon inschrijven en gaan beleven…er gaat een magische wereld voor je open.

Francine Sterkens - juli 2018

Na lang zoeken, toch wel een jaar of 6, kwam Yvonne op mijn pad met deze kruiden e-learning.
Verschillende cursussen gezien en tegen gekomen maar dit was precies waar ik al die tijd naar heb gezocht.

Yvonne is een open persoon die je op een andere manier naar de natuur en de mogelijkheden laat kijken.

Wat ook heel mooi is dat je op je eigen tempo en manier de kruiden en bomen kan ontdekken.

Je gaat alles wat je in deze cursus leert in je hart sluiten. Maar wat ik ook had, was het gevoel van thuiskomen bij de 8 natuurfeesten. Wat is het heerlijk om die weer tot leven te laten komen.

En dan de volle maan, wat een energie komt er vrij en deze energie kan ik nu plaatsen en er ook wat mee doen.

Kortom ik ben erg blij dat Yvonne en deze cursus op mijn pad is gekomen, en gelukkig ze heeft nog een vervolg, dus ik kan nog even verder.
Blessed be, Francine


Maaike Rood - juli 2018

Ik heb genoten van deze cursus. Het heeft mij mijn intuïtie en subtiele energie beter leren voelen ontwikkeld. Wat een ontwikkeling voor mijzelf. En dan het verdiepen in de kruiden en het brouwen ervan. Wat een verrijking aan mijn leven. Je brengt deze cursus vol passie, Yvonne. Het is een beetje besmettelijk. Kortom ik wil meer....

Charlotte Steenbergen

Met deze kruidencursus en maanrituelen die ik vorig jaar heb gevolgd  heb ik mijn hart op kunnen halen.

Als je als volwassene nog steeds graag in elven, kabouters en heksen wil geloven kun je dat beter niet hardop zeggen in deze rationele wereld.

Waarschijnlijk kijken mensen je alleen maar meewarig aan. Maar door deze cursus voelde het alsof ik soortgenoten had gevonden, want er komt veel aan bod over sprookjes, rituelen met de maanstanden en kruiden, bijgeloof en geneeskrachtige planten en kruiden.

Je leert zelf zalf te maken, stoombaden en kruidenomslagen. Het gaf mij de zelfstandigheid om kwalen als bv. bronchitis zelf met kruiden op te kunnen lossen zonder een afspraak bij de huisarts te maken!

Ik kan deze kruidencursus dan ook zeker aanraden voor mensen die van de natuur houden, meer op eigen kracht willen varen, en voor mensen die net zoals ik meer magie en een beetje positieve tovenarij in hun persoonlijke leven kunnen gebruiken!


 Fiona Nefs

Wat een geweldige cursus. Ik wist wel wat van kruiden af maar hier werd de informatie verder uitgediept. Ook de koppeling met de maan vond ik erg fijn. De vaak leuke, mooie en grappige feitjes vond ik ook leuk om te lezen. Ik heb er erg veel van geleerd.


Petra Driesen

Met veel plezier heb ik de online cursus Kruidenwijs gevolgd. Wat ik er zo heerlijk aan vond is dat ook oude rituelen en gebruiken genoemd werden, naast een stukje spiritualiteit en gebruik ten aanzien van je gezondheid. Heb eerder de opleiding Druidry gevolgd en vind met name de volkswijsheden en inzichten heerlijk om terug te lezen. Vond de hele cursus enorm goed verzorgd en je merkt in alles dat de hoofdingrediënten van deze cursus de  enorme liefde en betrokkenheid van Yvonne zijn.

Hoop binnenkort ook de andere kruidencursus van Yvonne te volgen.


Rita Klasen

Afgelopen jaar heb ik de Kruidenwijs cursus gevolgd bij Yvonne Vrijhof van Heks&Kruid. Allerlei kruiden, als lavendel, bijvoet, brandnetel, eik, kamille, maretak, madeliefje, jeneverbes kwamen uitgebreid aan de orde, waarbij het kruid in allerlei facetten werd bekeken. Ook kwamen de maanrituelen en geneeskrachtige en inzichtelijke krachten van het kruid ter sprake. Elke maand was er een kruidenbabbel, waarbij je met mede-cursisten en Yvonne kon bijpraten over het kruid.

Ik heb veel geleerd en ontdekt over de mooie en krachtige kanten van elk kruid. Yvonne maakt je nieuwsgierig en geinteresseerd in het kruid, maar ook in de natuur om ons heen. Het bewust zijn van de mooie natuur om ons heen en wat het ons biedt. Respect en liefde voor de natuur, mens en dier.

Als kruidenliefhebber ga ik de kracht en schoonheid van de kruiden toepassen in ons kruidenrijke weidevogelgebied op Boerderij Zandzoom in Emmen. De Kruidencursus, die in het verlengde ligt van deze cursus volg ik ook, om ook met de combinatie kruiden, maan en de elementen kennis te maken.

Yvonne, dank je wel voor de interessante en mooie kruiden, waarmee we hebben mogen kennismaken. Ik ben blij dat jij de liefde en respect voor de kruiden aan ons uitdraagt en deelt met vele liefhebbers van de mooie natuur om ons heen.


Natasha Durr

Er is echt een wereld voor me open gegaan gedurende de cursus. Ik ben veel opener en meer in het hier en nu gaan leven. En al deed ik soms niet al te fanatiek mee, ik golfde wel veel meer mee met de maan. Ik pakte ook andere dingen op en langzaam kom ik uit mijn grotje. En kom ik in mijn kracht. En dat is allemaal in stroming gezet toen ik met jouw cursus begon.
Ik wens je nog heel veel succes, liefde en kracht . En dat de groep die jij raakt maar mag blijven doorgroeien als de rimpeling in het water nadat er een druppel in is gevallen. Jij bent een geweldig!P

Petra Kofler

Wat was het heerlijk om deze cursus te doen, alles zo goed beschreven.
Ik heb heel veel geleerd of het nu over de kruiden de rituelen of de
verhalen, sage en de recepten . Ik ben vorig jaar begonnen met de
maretak en ging met de kerst naar mijn zoon in Duitsland . Ik heb daar
zo veel maretak gezien en dat is juist mooi aan deze cursus, je gaat
met andere ogen de natuur in. Elke maand was er iets anders iets wat
je vroeger nooit opgevallen is blijft nu in je geheugen hangen.
Ook de rituelen waren echt mooi om te doen en de verhalen rond om het
maandelijkse kruid laat je er heel anders naar kijken. Ik ga met
plezier aan de volgende cursus beginnen.

Dank je wel Yvonne


Corrine Schot

Een kruidenheksenopleiding.. haha iets wat ik nooit dacht dat ik ging doen alhoewel het was er al... voordat ik met mijn yogadocentenopleiding begon kreeg ik advies van om kruiden therapeute te worden of kleurentherapeute veel mensen zagen mij eigenlijk in gedachten in een wilde tuin met kruiden. Ook toen ik dat advies kreeg moest ik lachen Vin wordt al sinds wij bij elkaar zijn niet goed op rommelmarktjes sta ik altijd met kruidenboekjes in mijn handen. Etc etc...Onbewust was ik er altijd al mee bezig. Maar vond het niet concreet genoeg. Te zweverig of wat...

Toen bleef de yoga plakken en ben ik de opleiding gaan doen voor yogadocent. Ook helemaal kloppend..en zo blij met deze keuze een pre'! Het grappige was toen ik ziek werd kwamen de kruiden als vanzelf om de hoek kijken. Sowieso intuitief met veel voor mij zelf maar ook om daar wat mee te doen kon me eigenlijk niets meer schelen of het concreet was of niet. Maar kon niet meer echt stampen in mijn hoofd door de chemo, de kruidengeneeskunde ging niet lukken dus ging op zoek het moest anders en kwam uit bij de heksenopleiding beleven en verbinden met kruiden (Kruidenwijs).

Wauw kreeg kippevel en iets zei in mij dit is het! Net als yoga verbinden.. onderzoeken en beleven. Dit nu met de natuur hier mee aan de slag...ik was elke dag in de natuur een pre' met mijn ziekte...door mijn ziekte heb ik bewust veel geknipt was een soort kluizenaar met mezelf waar alles er mocht zijn en dagelijks in de natuur in stilte bijmezelf ja dit is mogelijk, 13 maanden lang kreeg ik kruiden met volle maan waar ik mee aan de slag ging. Waardoor het zo doorwerkte in mijn lijf. En pikte het zo op. En wat heeft dit veel gedaan en kwam ik er ook achter dit is een ware natuur van mij.

Onlangs werd het benoemd in de tantra healing laat de heks in jou naar boven komen ze zag een wijze witte vrouw moest keihard lachen.. En zei ja die is er.. hoef het niet perse te benoemen want het is iets wat er elke dag is... wel ben ik de zeep gaan maken en de natuurlijke verzorgingsprodukten vanuit de kruiden en wil hier ook nog wel meer mee maar dat komt vanzelf .

Heb veel geleerd rituelen met kruiden, maan rituelen, leren leven met de maan, zalven, tincturen, etc etc.... mythologie, signatuurleer, geneeswijze, meditaties met kruiden, spirituele betekenis van het kruid..natuurfeesten vieren.....En het kan mooi hand in hand met de yoga...Alle vooroordelen aan de kant haha het onwetende..

Grappige is het is heel concreet eigenlijk want hoe prachtig is de natuur en daar is alles maar wij zijn er van vervreemd net als het lichaam bij yoga...


Antoinette;

De cursus...wat heeft het mij gebracht? Naast de bloemen, planten en bomen , die ik al kon. Het herkennen van de ( on) kruiden, andere bloemen en bomen met informatie over de heilzame werkingen, mythes ed. Ik heb zelfs geprobeerd om vlierbloesem siroop te maken, maar helaas ik ben geen keukenheks voor de rest..weet ik zeker, dat ook deze cursus van toegevoegde waarde is geweest voor de gemaakte keuzes voor het pad dat ik nu bewandel..een heerlijk pad


Helmy;

De cursus 'kruidenwijs 13 maanden rond' heb ik als zeer inspirerend ervaren. De opbouw van de lessen zijn voor mij perfect. Niet te veel tekst en alles wat met het kruid te maken heeft kort belicht. De weetjes, de geschiedenis, de geneeskracht, allemaal helder omschreven en praktisch. Zeer leuke opdrachten, waar ik lang niet iedere maand aan toe ben gekomen. Ik volg graag nog wat verdiepingslessen via E-learning.M

andy Brusse;

Het is een hele leuke manier om zo meer te weten te komen over de kruiden,bloemen,bomen en allemaal zo dichtbij huis te vinden.
Vooral de combinatie van de maanvieringen en alle bijbehorende rituelen vond ik erg fijn om te doen
Ik vond het erg leerzaam en zeker aanraden voor mensen die meer willen weten over de natuur en haar geneeskrachtige eigenschappen.


Trudy v/d Toorn;

Voor mij is de cursus een Kruiden bewustwording en het heeft me leuke mini avonturen gebracht.

Als ik onderweg ben, lopend op de fiets of met de trein, dan heb ik steeds oog voor wat waar groeit.
De verschillende vondsten maken me enthousiast. En dan vind ik het leuk daar andere van te vertellen.
Ik word me bewust van de overvloed van kruiden en de gebruiks- (eet) mogelijkheden. Ik ben zuiniger met gekochte dingen en ik maak meer zelf, en vind het leuk ze te zoeken, te droge, te maken.

Ik combineer het geleerde in mijn eetgewoonten. En verwerk ze in mijn werk als kook en woon begeleider (en vooral in mijn soepen).
De tuin zijn we wat anders aan het inrichten. Meer met planten en kruiden die je kan gebruiken en eten. En we gebruiken de wilde planten die zich spontaan aanmelden meer. Ik steek mijn huisgenoten aan!

Ik heb veel meer oog voor de onkruid/ wilde natuur in bermen en losse stukjes land en bos Gewone planten worden bijzonder, elk heeft zijn verhaal verleden en mogelijkheden.
Ook de interactie tussen mezelf en het een of andere kruid is heel verschillend. Sommige komen meer en minder op mijn pad bv.

De maan en maanstanden, nachten, dromen en rituelen en keltische feesten. Daar heb ik nog maar net wat aan gesnuffeld. De cursus kan ik komend(e)) ja(a)r(en) nog een keer doen wat dit onderwerp betreft.

Ik word me bewuster van alle fijnere (natuurlijke) energieën die er zijn om me heen in alle daagse leven. Ik word er blij van, het maakt me levendig, licht en speels. daardoor ontstaat er meer verbinding met mezelf en anderen!

Dank je Yvonne voor het delen van al je wijsheid. De e-learning cursus (als vorm) geeft me alle ruimte dit alles op mijn eigen tempo en wijze te ontdekken en te integreren bij mij zelf (in mijn leven). Ik ben blij dat ik nog even verder ga met de cursus kruiden en de elementen.


Christine Todts;

Toen ik me inschreef voor de opleiding was dit het begin van een reis terug naar mezelf. De opleiding leek eerst niet helemaal wat ik zocht met de magie en de rituelen. Ik wou gewoon weten waar je bepaalde planten voor gebruikt en hoe je ze bereid. En ik ben nog altijd een beetje op zoek naar hoe je de bereidingen doet. Ik leer het makkelijkst als ik een keertje zie hoe het gebeurt. Jij woont daarvoor iets te ver of je workshops vinden plaats op dagen die al ingevuld zijn door andere activiteiten. Maar ondertussen heb ik begrepen dat jouw opleiding echt wel was wat ik zocht.

Ik heb genoten en geleerd van de magie en ben gegroeid onder de volle maan. Ik ben terug dichter bij mezelf gekomen en heb mijn zielennaam ontdekt. Ik heb dit jaar erg veel planten verzameld. Ze hangen te drogen op zolder en ik geniet van hun geur. Sommige heb ik verwerkt tot tinctuur en een aantal tot olie. En mijn wierook zijn zelden nog de stokjes uit de winkel.

Ik weet nog niet echt hoe ik een zalf moet maken. Wat kan ik best gebruiken, vaseline, lanoline, cacaoboter, olie, bijenwas? Ze zijn allemaal mogelijk, sommige in combinatie, maar hoe dat precies werkt en hoe lang die dan houdbaar zijn, blijft nog wat mysterieus. Mijn experimenten zijn voorlopig nog niet echt wat het moet zijn. De tijd zal het uitwijzen.

Het liefst van al zou ik nu een jaar in de leer gaan bij een kruidenheks, doen wat wordt opgedragen en al doende lerend. Maar ik vermoed dat deze vorm van opleiding in deze tijd niet meer bestaat. In elk geval ga ik verder met wat ik al wel geleerd heb en wat ik zelf nog zal ontdekken. Ik zal me inschrijven in cursussen waar vooral de praktijk geleerd wordt. De magie hoop ik van en samen met de godin verder te ervaren en te leren.

Dankjewel en heel veel liefs
blessed be
Christine


Marjan Bongaards;

Van jongs af aan ben ik geïnteresseerd geweest in kruiden. Vaak deed ik ze na tekenen of in een bloemenpers.

Bij oorpijn of andere kwaaltjes ging ik zoeken in een kruidenboekje voor een middeltje. Ik was toen nog maar 12 jaar.

Verder was er niemand die mij een beetje wegwijs kon maken op het kruidengebied.

Daardoor kwamen de kruiden een beetje op de achtergrond totdat ik een opleiding deed waar wat kennis over kruiden goed van pas zou komen.

Ik ben een beetje gaan rondsnuffelen op internet en kwam op de site van Heks en Kruid en las over de E-learning kruidenwijs.

Het is een hele leuke maar ook een leerzame cursus. Per maand een kruid is heel prettig.

Je bent intensief met het kruid van die maand bezig door informatie op te nemen maar ook door het zoeken in de natuur en dan het kruid te zien, in je op te nemen en vooral te voelen. Je leert te werken met het kruid door een thee, een zalf of lotion te maken maar ook iets te maken als een amulet en kruidenbuidel of een volle maanviering te doen.

Door er op een leuke manier mee bezig te zijn neem je het kruid echt goed in je op.

Vaak moet je bij een andere cursus de informatie naar binnen stampen maar dat is bij deze cursus helemaal niet aan de orde. Nu loop ik buiten te zoeken naar kruiden voor de cursus en word ik ook nog eens nieuwsgierig naar de andere kruiden die er naast staan.

Ik voel me veel meer verbonden met de natuur en daar word ik echt heel erg blij van.

De natuur heeft echt veel te bieden, onze voorouders wisten het wel maar wij zijn het een beetje vergeten.

Een kruidige groet, Marjan.


Clementine schreef;

De cursus heeft me over een drempel geholpen, ik pluk nu plantjes in het wild en proef ze, maak er thee van of bijvoorbeeld haarlotion (brandnetel).

Ik was als kind al graag met planten bezig, ik droogde bloemen, zocht de namen op. Maar ik heb niet geleerd om te proeven, te experimenteren. Door alle mogelijkheden die je krijgt aangereikt in de cursus, ga je vanzelf proberen.

En het is zo leuk! Het brengt mij terug naar mijn kern, naar de natuur en de liefde voor eenvoud.
Juist de opzet van de cursus, van één kruid per maand maakt het voor mij bereikbaar.
Ik wilde al heel lang iets doen met kruiden, maar de hoeveelheid aan informatie (er zijn zoveel kruiden en toepassingen!!) werkte voor mij belemmerend.

Nu staat er steeds 1 kruid centraal en je hoeft echt niet alle recepten en activiteiten te doen, kies er een paar en je ervaart. En dat is de kracht, dat je dingen gaat doen!

liefs, ClementineYvonne Berlijn schreef;

Ik vind het een super interresante cursus, daar je meer kennis en inzicht krijgt in de kruiden en wat deze voor je kunnen betekenen.

Als ik aan de wandel ben, of aan t hardlopen en/of op de fiets zit, ik kijk al automatisch om mij heen op zoek naar..., brandnetel..madelief! Met mijn enthousiasme steek ik mn man aan en die plukt dan stoer de brandnetels mee..

Mijn kleindochters vinden het geweldig om thee van de madelief te drinken nadat we die samen hebben geplukt...Ik vind het een positieve ontwikkeling, je bent vaker " buiten"

Mijn dochter adviseren om thee van brandnetel te drinken daar ze ernstige menstruatieklachten heeft, een gezichmasker bereiden... Met volle maan op pad ...heerlijk, ik geniet !!!

Dankjewel Yvonne

Met vriendelijke groet,

Yvonne Berlijn